20 Ekim 2008 Pazartesi

Selame(Cerkez Mutfagi)




Kiyir kiyir , cok leziz bir hamur kizartmasi tarifi..
Malzemeler:
3 su brd. elenmis un
Bir cay brd. kadar kati yogurt
Bir yumurta
Bir turk kahvesi fincani siviyag
Bir kabartma tozu
Bir silme tatli kasigi tuz
Ic Malzemesi:
Istege gore peynirli veya patatesli ic hazirlayabilirsiniz , ben peynir vede maydanoz karisimli ic kullandim
Kizartmak icin iki su brd. aycicek yagi
Tarif :
Hamur malzemelerini hamur yogurma kabina alip ozenli bir sekilde yogurun elinizi birakicak yumusak kivamli bir hamur olucak.Hamuru 15-20 dk. dinlendirin ustu kapali birsekilde.Sonra iki parcaya ayirdiginiz hamuru unlanmis tezgahta her bezeyi rulo yapin vede esit cevizden biraz buyuk bezelere ayirin.Her bir kucuk bezeyi yuvarlak sekilde acip ic malzemesini koyup yarim ay seklinde kapatip kizgin yagda kizartin.Afiyet olsun..

10 Ekim 2008 Cuma

Cevizli Ev Baklavasi..



Malzemeler:
1 su brd.ilik sut
1 kabartma tozu
Yarim su brd. siviag
Iki yk. tereyagi
Iki yk.sirke
Iki yumurta
4 su brd kadar un
ic malzemesi:
Cekilmis ceviz
Acmak icin nisasta cogunlukta olmak uzre nisastali unlu karisim..
Ustune dokmek icin :
100 gr. tereyagi
Serbeti:
7 su brd. seker
6.5 su brd. su
yarim limon suyu
Tarif:
Ilk serbet kaynamaya konulur. Hamur malzemeleri ile yumusak bir hamur elde edip, 10 dk. kadar hamuru dinlendirin .Sonra hamuru 3 esit parcaya ayirip her bir bezeyi 15 er kucuk bezelere ayirin.Tek tek servis tabagi kadar buyutup , sonra enustteki haric aralari nisastali karisimdan katarak 15 bezeyi ustuste koyup inceltin, tepsiniz buyuklugunde acin(merdane yardimi ilede olur).Ilk 15 li yufkayi tepsiye koyup ustune ceviz yayin, sonraki 15 li yufkada acilip ustune ceviz yayilir ve son yufkada inceltilip en uste yerlestirilip , dilediginiz sekilde kesilir.Sonra iyice kizdirilmis tereyagi esit miktarda dokulur baklavanin uzerine.Sonra sicak firinda 40 dk. kadar pisirilir.Baklava ilik, serbet ilik birlestirilir.Afiyet olsun..

Banyolu Borek


Malzemeler:
Uc buyuk patlican(firinda kozlenicek)
Iki adet kuru sogan
Uc adet sarimsak
Bir tatli kasigi tereyagi
kimyon, tuz,karabiber..
Ucgen yufka
Bir soda
Bir yumurta sarisi(uzeri icin)
Harci:
Yogurt, uc yumurta, bir miktar tuz, siviyag
Tarif:
Patlicanlar yikanip bicakla birkac kesik atilip yuksek isida iyice kozlenir ve firindan alinip soguk su icine atilir(kabugun kolay ayrilmasi icin) sonra tavaya biraz siviyag , soganlar yemeklik dogranir , sarimsaklar dogranip eklenir ve kozledigimiz patlicanlari kabuklarindan ayirip tahta uzerinde bicak darbeleri ile ezip tavaya eklenir.Yufka alinir uzerine yogurtlu harcdan surulur , uste bir yufka daha konur genis kismina ic malzeme konur ve kenarlardan kapatip rulo yapilir, ve Rulo borekler sodaya sokulup cikarilir.Buzdolabinda ustu kapali bi sekilde 1 saat bekletilipnyagli tepsiye dizilir uzerlerine yumurta sarisi surulur.Sicak firinda uzerleri kizarincaya kadar pisirilir.Afiyet olsun..

Perisan Kurabiye



Canim agca yengem yapardi bize bu kurabiyeleri, perisan kurabiye denildimi bizde akla ilk gelen isim , kalbinin guzelligi yemeklerine yansiyor adeta, yaptigi her yemek cok lezzetli oluyor .Kurabiyeleri yaparken tepsiye yerlestirme asamasinda esim napiyosun biraz ozenli koysaydin diyince cok guldum, bunlar perisan kurabiye ozelligi bu dedim ve bizde hos bi anisi olmus oldu.Arkadaslarimin cok begendigi tarifi sizlerle paylasiyorum..
Malzemeler:
250 gr. tereyagi
Bir su brd. biraz az toz seker
Bir kabartma tozu, bir vanilya
Bir limon kabugu rendesi (rendenin en ince bolumunde pure kivaminda olmali)
Iki yumurta
Bir cay brd. cig krema
Bir tatli kasigi tarcin
Uc yemek kasigi incecik dilimlenmis kuru kayisi
Bir turk kahvesi fincani iri cekilmis ceviz
Uc yemek kasigi kucucuk kupler halinde dogranmis kuru incir
Uc yemek kasigi kus uzumu
Tarif:
Ilk olarak yumurtalar yumusak margarin , krema ve seker tahta bir kasik ile karistirilir sonra un , kabartma tozu ve vanilya uzerine elenir, ve diger malzemelerde konularak yumusak bir hamur elde edilir.Sonra yaglanmis veya yagli kagit dizili tepsiye sekildeki gibi elinizle ceviz buyuklugunde koparip koparip yassilastirmadan konulur.180 derecelik firinda ustu kizarina kadar pisirin.Afiyet olsun..

4 Ekim 2008 Cumartesi

Cindy's Birthday Cake


Ilk seker hamurlu pasta denemem.. Cindy Amerikali bir profesor, esimin okuldan hocasi , Cindy dogum gununu bizimle gecirmek istedigini soyleyince cok heyecenlandim ve pastasini kendi ellerimle yapmak istedim , cok guzel bir dogumgunu idi.Tekrar Happy Birthday Cindy!
Malzemeler:
Ben iki adet hazir kek unu kullandim.
Seker hamuru
Gida Boyasi
Pasta kremasi

Sutlu Irmik Tatlisi

Bu tarif sevgili Belma arkadasimdan , sik goruntusu vede lezzeti ile harika bir sutlu tatli ,kivami dortdortlukdu..
Malzemeler:
1 litre sut
8 tepeleme yemek kasigi irmik
12 yemek kasigi seker
1 yemek kasigi margarin
Cikolata sos
Cilek
Tarif:
Tenceremize sut irmik, seker margarin konulup koyulasincaya kadar karistirilir , islanmis borcama dokulur , sekildeki gibi suslenir..Afiyet olsun

Lazanya


Malzemeler:
Bir pk. lazanya
250 gr. kiyma
Bir yesil sivri biber
Bir kuru sogan
Bir dis sarimsak
Bir tatli kasigi biber , bir tatli kasigi domates salcasi
tuz, karabiber, kirmizi biber, kimyon,..
Bir cay brd. maydanoz
Iki domates rendesi
Iki su brd. kasar rendesi
Tarif :
Lazanya ayni makarna haslanilan sekilde pisirilir iyice pistiginden emin olun.Sonra tavada sogan sarimsak biber minik minik dogranip biraz siviyagi ile oldurulur , ustune kiyma ve kasar haric diger malzemeler konulur , sonra bir borcam veya baska bir kap icine bir sira lazanya dosuyoruz ustune kiymali harcdan ve ustune kasar rendesi , sonra yine lazanya dizilir ve ayni islem en ustte lazanya kiymali harc ve uste kasar rendesi olarak tamamlanir.Firinda 35 dk. pisirilir .Cikinca 10 dk . dinlendirin.Afiyet olsun..

Not: Istege goore aralara ve en uste besamel sos koyulur , cok yakisiyor ama biz rejimde oldugumuz icin ben koymadim.

Yunanistan Kavala Kurabiyesi


Sırrı Yunanistan da saklı süpperr bir lezzet..Edirne veya farklı illerde bence orjinal tadı yakalanamıyor..Bu kurabiyeleri bugun yaptim esim maca gidiyordu mac sonrasina arkadaslari ile yenildi vede cok begenildi, tavsiye edilir..
Malzemeler:
500 gr. un
Bir su brd. pudra sekeri
yarim su brd. sivi yag
250 gr. yumusak tereyagi
Bir yumurta aki
vanilya , kabartma tozu
Bir su brd iyi cekilmis file badem
Tarif:
Once tavada yagsiz birsekilde un kavrulur , sogumaya bırakılır başka bir tavada bademler kavrulur ve öğütülür ..sonra derin plastik bir kap icine un elenir , tereyagi, vanilya , kabartma tozu , yumurta aki, siviyag,pudra sekeri badem konulup yogurulur,sonra yarim ay sekli verilip yagli kagit serili tepsiye dizilir .Onceden isitilmis 400 derecelik firina konulur derece bir miktar dusurulur, 20 dk. sonra cikarilir(ustleri henuz beyazken )Disarida 5-10 dk. bekletin.Sonra firin ayari yine 400 e getirilir , kurabiyeler tekrar firina atili ve rengi donene kadar pisirilir.Soguyunca ustune pudra sekeri elenerek dokulur.Afiyet olsun..

Yayla Corbasi

Ben renkli yayla corbasina bayilirim kizilciksurubundada gorunce bu tarifi deneyeyim dedim, sonuc cok guzel..www.kizilciksurubu.blogspot.com
Malzemeler:
Bir cay brd. yogurt
4 su brd. su (yogurt ile ayran yapin)
Iki uc yemek kasigi siviyag
Iki yemek kasigi tepeleme un
Bir yemek kasigi salca
tuz, nane, karabiber..
Bir dis sarimsak
Tarif:
Tencerede siviyagi ve un kavrulur bir kasik salca eklenir kavurmaya devam edilir sonra ayran eklenir cirpilir, sarimsak ezilip eklenir kaynadimi nane tuz, karabiber..Afiyet olsun..