23 Temmuz 2008 Çarşamba

Etli Ekmek






Etli ekmegin Konya yoresine ait oldugunu dusunuyordum , ama arastirdigim kadariyla Konya 'nin yanisira Kastamonu , Sinop, Sivas yorelerindede cok meshur bir hamur isi..Ben etliekmegi Konyada yemistim vede cok lezzetliydi , bakalim nekadar basarabilmisim..
Malzemeler:
4 su brd. un
2.5 su brd. kadar ilik su
Iki yemek kasigi kuru maya
Bir tatli kasigi tuz
Ic Malzeme:
200 gr. kiyma
Bir kuru sogan
Bir sivri biber
Iki domates
Bir dis sarimsak ezilmis
Kimyon ,, tuz, karabiber , pulbiber..
Iki yemek kasigi siviyagi
Bi cay brd. ayiklanmis yikanmis ince dogranmis maydanoz
Tarif:
Biber , sogan , domates rende veya rondodan gecirilir ve kiyma , baharatlar , siviyag ile harmanlanir , maydanoz ilave edilir bir mikrar buzdolabinda bekletilir.Hamur malzemelerinden kulak memesi kivaminda bi hamur yogurulur ve hamur mandalina buyuklugunde bezelere ayrilir .Sonra bezeler servis tabagi buyuklugunde acilip bir tarafina ic malzemesi konulup yarim ay seklinde kapatilir, kizgin yagsiz tavada ister kisik ister orta ateste pisirilir pisen yuzu tereyagi veya siviyagi ile yaglanir diger kismida tavadan aldiktan sonra yaglanir sicakken dilimlenip yaninda ayran ile servis edilir.Afiyet olsun..

Nokul (Samsun/Bafra)




Nezamandir merak ettigim iki tarif vardi etli ekmek vede nokul gunlerce arastirdiktan sonra elde ettigim bilgiler dogrultusunda birazda kendimce sekillendirerek iki guzel tarif elde ettim.Ilk tarifimiz nokul olucak , nokul Samsun/Bafra yoresine ait bayramlarda ozellikle yapilan meshur bir tatli cesidi .Kiymali , mayali , mayasiz , uzumlu sekilleride mevcut..Benim en cok hosuma giden sekli ic malzemesi seker ve ceviz hamuru ise mayali hali..Bir kismini ustu susamli hindistan cevizli denedim :) Simdi denenmesi mutlaka tavsiye edilen tarifimize geciyorum..
Malzemeler:
4 su brd. un
Bir su brd. sut
3 yumurta (birinin sarisi ustune)
Bir su brd seker
Bir su brd.siviyag
Iki yemek kasigi (silme) kuru maya
ic malzemesi:
Bir su brd. dovulmus ceviz
Bir su brd. kadar seker
Yufkalari yaglamak icin bir cay brd siviyag
Tarif:
Maya ve ilik sut karistirilir sonra diger malzemelerle kulak memesi kivaminda bir hamur elde edilir ve ustu kapatilip mayalanmaya birakilir .Hamurdan portakal buyuklugunde bezeler alinir ve yufka gibi acilir yufkalar siviyag ile yaglanir ve uzerine sekerli ceviz karisimindan serpilir, yufka oklavaya sarilir ve oklava icinden cekilir 4-5 cm. genisliginde kesilerek yaglanmis tepsiye dizilir , uzerine yumurta sarisi surulmus nokullar sicak firinda 30 dk kadar pisirilir .Afiyet olsun..

Etli Kuru Fasulye

Cok lezzetli bir yemek..
Malzemeler:
250 gr. kusbasi et
Bir adet domates(kabugu dogranmis)
Bir adet sivri biber
Iki su brd. haslanmis kuru fasulye
Bir adet kuru sogan
Bir dis sarimsak
Bir tatli kasigi biber , bir tatli kasigi domates salcasi
kimyon, karabiber, tuz , su
Tarif:
Tenceremizi ocaga alip kisik atese ayarliyoruz , sonra etleri minik minik dogruyoruz ve kapagini kapatip etler suyunu birakip tekrar cekene kadar bekliyoruz , sonra icine bir miktar siviyagi koyup(4 yk. kadar) bir kere harmanlayip kuru sogani yemklik dograyip icine atiyoruz.Sonra sivri biber , sarimsak da ilave edip soteliyoruz.Salcalari ekleyip domatesi yemeklik dograyip koyuyoruz , baharatlar ve haslnmis fasulyeyi suyu ile birlikte ilave edip yarim saat kadar pisiriyoruz.Afiyet olsun..


20 Temmuz 2008 Pazar

Patlicanli Borek



Hos bir lezzet..
Malzemeler:
Uc adet yufka
Sos icin:yogurt, siviyag, yumurta , bir cimdik tuz
Iki adet orta boy patlican(ya kozlenmis veya tum kabuklari soyulup tuzlu suda bir saat bekletilmis)
Bir domates
Bir sivribiber
Bir tatli kasigi biber salcasi
Bir adet kuru sogan
Bir veya iki dis sarimsak
Kimyon, tuz, karabiber..
Ustu icin bir yumurta sarisi ve susam, corek otu
Tarif:
Tavaya bir miktar siviyagi koyup kurusogani yemeklik dogruyoruz sonra biberi incecik dograyip ekliyoruz iyice yumusayinca sarimsak vede domatesi yemeklik dograyarak ekliyoruz .Kozlenmis veya kucuk kucuk kupler halinde dogranmis patlicanlari biber salcasi ile ilave edip hepsini soteliyoruz , baharatlar vede bir cay brd. kadar suyla demlenmeye birakiyoruz.Yufkalari tek tek tezgaha alip her yufka icine sosumuzdan suruyoruz sonra her kosesini ortaya dogru katliyoruz kare sekli olusmus olan yufkanin kuru kisimlarinada sosda surup arti seklinde kesiyoruz boylelikle 4 tane kare sekli olusmus oldu.Her karenin ortasina icden koyup bohca seklinde kapatip ters cevirip yaglanmis tepsiye yerlestiriyoruz .Uzerlerine yumurta sarisi susam ve corek otu koyup sicak firinda pisiriyoruz.Afiyet Olsun..

Tavuklu Pilav


Malzemeler:

2.5 su brd. kadar tavuk suyu

2 su brd. pirinc(bir saat tuzlu sicak suda bekletilmis)

Bir miktar siviyag

Bir tatli kasigi tereyagi

Didilmis bir kucuk hosaf kasesi kadar tavuk(haslanmis)

Bir cay kasigi istege gore karabiber ..

Bir tatli kasigi tuz.

Tarif:

Pirinci suzup pilav tenceremizde siviyaginda kavuruyoruz sonra ister didilmis tavuklari biraz siviyagi tereyagi ve tuz karabiberle ayri bir tavada hafif kavurup pilavida ayri pisirip pilav ustu servis yapabilirsiniz ben bu sefer didilmis tavuklarida pirince kattim sonra suyunu tereyagini koydum ve tuzunuda atip kaynamaya basliyinca kapagini kapattim , altini kisip demlenmeye biraktim .Pilav hazir olunca uzeine hafif karabiber dokerek servis ettim.Afiyet olsun..

Yayla Corbasi


Yayla corbasini kim sevmez cocuklugumuzda annem hastalandikmi ya yayla yada sehriye corbasi yapardi tavuk suyuna sifa niyetine icirirdi , nur icinde yatsin ...

Malzemeler :

Bir su brd yogurt

Uc su brd. tavuk suyu

Bir tk. nane

Bir yumurta

Iki kasik un

Iki yemek kasigi siviyagi

Ben yarma kullandim haslanmis hazirda vardi bir su brd. yarma (bugday) veya kirik pirinc..(uzerinni gecicek kadar suda haslayip suyu ile birlikte katilacak corbaya)

Bir veya istege gore iki dis ezilmis sarimsak

Bir tatli kasigi tuz

Tarif :

Yogurt , yumurta , un ve siviyagi iyice cirpilir , ilinmis tavuk suyu icerisine dokulur haslanmis bugday suyu ile birlikte eklenir , ezilmis sarimsak ve nane eklenip kaynamaya birakilir.Naneyi uzerine biraz siviyaginda kizdirip dokebilirsiniz ..Afiyet olsun...

19 Temmuz 2008 Cumartesi

Portakalli Cevizli Biscotti' ler



Biscotti Italyan'lara ait bir kurabiye tatli cesidi , italyanca cifte kavrulmus , iki kere firinlanmis manasina geliyormus .

Malzemeler:

70 gr. yumusak tereyagi

Bir su brd. seker

Bir tk. kabartma tozu

Bir pk vanilya

Bir su brd. ceviz

Bir portakal kabugu rendesi

Iki yemek kasigi portakal suyu

iki yumurta

bir cimdik tuz

Tarif:

Un , kabartma tozu vanilya elenerek derin bir kaba alinir sonra diger malzemeler konularak yogurulur sonra hafif unlanmis tezgahta yuvarlayip uzerine tozseker ve cekilmis ceviz serpilir yagli tepsiye konulur ve onceden isitilmis firinda 30 dk . pisirilir.Uzeri hafif kizarinca firindan cikarilip sogumaya birakilir ve bir cm kalinliginda dilimlenir , tekrar tepsiye dizilip firin ayari cok hafif dusurulmus sekliyle 30 dk. daha pisirilir .Ustleri iyice kizarinca firindan alinip sogumaya birakilir kapali kaplarda muhafaza edilir .Afiyet olsun..

Firin Sutlac





Sirada iki super tatli var , esimden tam not alan firin sutlac ve biscotti ler cocuklar tarafindanda buyuk ilgi gordu :)


Malzemeler:


1.5 su brd pirinc(yikanip suzulmus)


Bir lt soguk sut


iki pk vanilya


bir adet damla sakizi


bir yemek kasigi nisasta


bir yumurta sarisi


iki su br. kadar seker


7 su brd. su


isiya dayanikli kaplar


firin tepsisi (icine pisirme esnasinda su konulacak )


Tarif:


Ilk olarak yedi bardak su ile pirincler iyice pisirilir , sonra soguk sut ilave edilir , bir sure sonra nisasta sulandirilarak ilave edilir ,seker , vanilyalar ve damla sakizida ilave edilir karistirmaya devam ediyoruz, son olarak bir miktar su icerisinde yumurta sarisi bir tatli kasigi sekerle cirpilir ve karisima eklenir kaynayincaya kadar karistirmaya devam edilir .Sonra kaselere konulup bir veya iki brd. su koydugumuz firin tepsisinin icine kaseler yerlestirilir ve bi 20 dk kontrol edilerek broilde ustleri kizarana kadar pisirilir . Buzdolabinda bir gun bekletilir .Afiyet olsun..


Akitma


Kahvaltilariniz icin lezzetli ve doyurucu bir alternatif ..

Malzemeler:

Maya, un , tuz, su veya sut..( ben unu iki su brd. , mayayi bir tatli kasigi ,bir cay kasigi tuz ve 1.5 brd. kadar ilik su kullandim , her iki haliylede sonuc cok guzel oluyor)

Tarif:

Tum malzeme cirpilir ve mayalanmaya birakilir 30-40 dk. sonra tekrar kepce ile karistirilarak kizgin tavada krepler hazirlanir..(Her turlu ic malzemesi yakisiyor)Afiyet olsun..

Karni Yarik


Enfesss..
Malzemeler:
6 adet kucuk boy patlican
Kizartmak icin bir cay brd. siviyag
Ic malzemesi ;
250 gr. kiyma
bir adet sivri birber
Bir adet domates
iki dis sarimsak
Bir adet kuru sogan
Bir tatli kasigi biber salcasi
kimyon, tuz, karabiber..
firinlarken ustu icin bir su brd. su , bir miktar tuz ve bir tatli kasigi domates salcasi karistirip kenarlarindan pisirilen kaba dokulur..
Tarif:
Patlicanlar alacali dogranip kesikler atilir ve kizgin yagda heryeri kizartilir , havlu pecete uzerine alinir ve diger tarafta tum ic malzemesi kavrulur pistikten sonra ilinmaya birakilir.Patlicanlarin tatli kasigi yardimi ile gobek kisimlari acilir ve icten konulur sonra pisirme kabina yerlestirilir ve suyu eklenir .Yaklasik 40 dk. pistikten sonra karniyariklar firindan cikarilir ve 5-10 dk. dinlendirilip servis edilir..Afiyet olsun..

Biskuvili Pasta



Biraz ara vermis olmamin sebebi ucuncu yavrumuz Ahmet Tarigimiza kavusmus olmamizdir , ee uc cocuk ile bas edebilme egzersizleri alisma donemi derken bi firsat bulup nezamandir deneyip beklemeye aldigim birkac tarifi siteye eklemek istedim.Soguk soguk mis gibi sicak yaz gunlerinde yine zevkle yenilecek ikinci tatli tarifimiz ..

Malzemeler:

Bir pk sade kare biskuvi

Bir pk. Kakaolu biskuvi

Bir pk. cikolata sosu

Tavuk gogsu icin;

2 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı un
1lt süt

istege gore bir adet damla sakizi
5 yemek kaşığı toz şeker
inmeye yakın 50gr tereyağı
piştikten sonra 1 poşet toz krem şanti

Ustu icin ceviz

Tarif :

Borcami islatip ilk olarak sade biskuviler bir sira dizilir biraz soguk sut gezdirilir uzerlerine islanmalari icin , onceden hazirllamis olunan tavuk gogsunden bir miktar dokulur sonra kakaolu biskuviler dizilir ve yine arka tarafindaki tarife gore hazirlanmis olan cikolata sosu eklenir ve ayni islem birkez daha yapilir bastan .Ustu cevizle suslenip dolapta bir gun bekletilir.Afiyet olsun..

1 Temmuz 2008 Salı

Meyveli Buzluk Tatlisi


Sizlerle sicak yaz aylarinda soguk soguk ferahlaticak iki tatli paylasmak istiyorum .Yapimi cok kolay , lezzeti bi harika..

Malzemeler :

Tum meyveler kucuk kupler halinde hazirlanicak..

Yarim cay brd. kayisi

Yarim cay brd. cilek

Yarim cay brd. muz

Yarim cay brd. seftali

Yarim cay brd .elma

Yarim cay brd. armut (istediginiz degisik meyvelerlede olabilir)

Bir pk. kremsanti( ben hazir kullandim , siz bir pk. toz krem santiyi sutle hazirlayip yapabilirsiniz)

Yarim cay brd. dovulmus ceviz

Bir tatli kasigi tarcin

Bir pk. eti burcak biskuvi veya normal potubor biskuvi (ufalanmis elinizle yada rondoda cok asiri olmamali ama hafif kitirimsi kalmali)

Tarif:

Tum malzeme bir kap icinde harmanlanir ve uygun bir sarma malzemesi icine konulup rulo yapilir ve buzlukta birgun bekletilir ..Afiyet olsun..