29 Eylül 2008 Pazartesi

24 Eylül 2008 Çarşamba

Tavuk Sote..


Malzemeler:
Iki adet kemiksiz tavuk gogsu
Bir adet kuru sagan
Bir su brd. mantar
Bir tatli kasigi biber salcasi
Bir dis sarimsak
Yarim kahve fincani siviyag
Bir adet yesil sivri biber
Bir adet domates
tuz,karabiber, kimyon, nane,kori..
Tarif:
Teflon tencerede siviyagini hafif kizdirip yemeklik dogranmis sogan ve sarimsagi kavurmaya basliyoruz sonra kucuk kupler halinde dogranmis tavuklari ekleyip soteliyoruz, sonra biberi minik minik dograyip kavurmaya devam ediyoruz biraz suyunu birakip tekrar cekicek sonra domatesleri kup kup dograyip atiyoruz ve geriye biber salcasi baharatlar kaliyor onlarida ekleyip son kez harmanlayip altini kisip demlenerek pisiriyoruz.Afiyet olsun..

21 Eylül 2008 Pazar

Zehra'nin Nefis Tavuk Gogsu Tatlisi

Gecenlerde Zehra arkadasimizda iftardaydik ve saolsun hazirladigi sofra , yemekler hersey cok guzeldi , tekrar ellerine saglik arkadasim,aamaa bir sutlu tatlida yapmiski zehracim herkes tarifini istedi bende aynen denedim ve cok hos oldu..
Malzemeler:
1 litre sut
100 gr. tereyagi veya margarin
2.5 turk kahvesi fincani un
Bir su brd. seker
Bir vanilya
Bir yk. nisasta
Tarif:
Tereyaginda un iyice tahta kasik yardimi ile kavrulur,unun kokusu gidip rengi hafif kahverengimsi oldumu soguk sut eklenir,tbundan sonrasinda ben tel cirpici ile devam ettim sut ilavesi sonrasida birmiktar cirparak karistirdiktan sonra seker ve nisastayi ekledim , cirparak pisirdim altini kapatip vanilya ekleyip 10 dk. daha cirptim.Ve islatilip suzulmus borcama tatliyi dokup ustune tarcin serptim.Buzdolabinda bir saat beklettim.Afiyet olsun..

Beyti Kebabi


Sevgili gulun mutfagindan denedim ve cok begendim;http://dogada.blogspot.com/
Malzemeler:
400 gram kıyma
1 adet soğan
1 yumurta
1/2 demet maydanoz
3-4 diş sarımsak
2 dilim bayat ekmek içi
Tuz, karabiber, pulbiber, kimyon
SARMAK İÇİN
1 adet yufka
50 gram margarin veya tereyağ
SOSU
1 yemek kaşığı biber salçası
1 su bardağı su
1 kaşık tereyağ
1 adet yumurta üzerine sürmek için
ÜZERİNE
1 su bardağı yoğurt
2 kaşık tereyağ
Tarif:
Köfte malzemeleri yoğurulup köfte hazırlanır .
1 kaşık tereyağ veya margarin eritilir biber salçası katılıp kavrulur 1 su bardağı su eklenip kaynatılır ve soğumaya bırakılır.
50 gram margarin eritilir ,1 adet yufka masaya serilir eritilen margarin yufkanın her tarfına sürülür ortadan kesilir , kesilen yufkanın geniş taraflarına 2 parçaya ayırdığımız köfte rulo şeklinde yerleştirilir ,çok sıkı olmayacak şekilde rulo yapılır 2 santim genişliğinde verev kesilir yağlı kağıt serili tepsiye dizilir, üzerlerine 1 bütün yumurta çırpılarak sürülür, sıcak fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir . Soğuyan salçalı sos üzerlerine dökülerek tekrar fırına sürülür 10 dakika kadar pişirilir .
Erittiğimiz tereyağ üzerlerine gezdirilip yanında yoğurt kızartılmış biber ve domatesle birlikte sıcak servis yapılır .
NOT: ben erken hazırladığım için yumuşamasın diye yoğurdu yerken ekledim .

Canan'dan Kereviz Soleni..

Birkacgun once iftarda sevgili Canan'daydik saolsun bizlere cok guzel yemekler hazirlamisti .Ortaya meze olarak sundugu portakal suyu ile pisirilmis kerevizin goruntusu ve lezzeti harikaydi .Simdilik resmi koyuyorum ,tarifte en kisa zamanda eklenicek..

Iste Size Gercek Ramazan Pidesi..






Malzemeler:
500 gram un
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket instant maya
175 ml ılık su
175 ml ılık süt
1 tatlı kasıgı şeker2 yemek kaşığı sıvı yağBolca kepek unu
1 yemek kaşığı tereyağ
Yumurta sarisi
Tarif:
Un hamuru yoğuracağımız kaba elenir, maya, tuz, şeker eklenir iyice karıştırılır.Süt ve su karıştırılır ,yavaş yavaş una ilave dilerek yumuşak bir hamur yoğurulur, sıvıyağıda ekleyerek iyice yoğurulur , ele yapışan çok yumuşak bir hamur olması gerekiyor.Yoğurduğumuz hamur iki parçaya bölünüp bol unlu tezgahta mayalanmaya bırakılır .
Hamur mayalandıktan sonra üzerine hafif bastırılarak gazı alınır .Biraz daha yoğurduktan sonra kepek unlu tezgahta, yuvarlak bir şekil vererek tekrar mayalanması için bekletiyoruz. 40 dakika sonra yağlı kağıt serili tepsiye bol kepek unu serperek hamuru yerleştiriyoruz etrafına parmaklarımızla daire çiziyoruz, orta kısmı tombikleşecektir sakın bastırmayın, son olarak da baklava şeklinde veya küçük kareler yapıyoruz. Bunu yaparken un ve su ile ayran kıvamında bir bulamaç hazırlıyoruz ve parmaklarımızı önce bulamacın içine batırıp şekil veriyoruz. Şekillenen pidemizin üzerine tereyağını hafif eritip sürüyoruz. En son olarak yumurta sarısı sürüyoruz , susam ve çörek otu serpip sicak firina koyuyoruz .Cikardiktan sonra uzerine bir sure bez ortun , soguduktan sonrada bir poset icerisinde beklerse yumusakligini korumus olursunuz.Afiyet olsun..
Not:(Tarif Ruki'ye ait bu super tarif icin sevgili Ruki ye cok tesekkur ediyorum..)

Degisik Patates Salatasi



Cok lezzetli , degisik bir patates salata..
Malzemeler:
5 adet patates
Iki adet havuc
Bir cay brd. kasar rendesi
Bir cay brd. ince dogranmis maydanoz
Bir cay brd. ince dogranmis dereotu
Iki bir sarimsak
Iki yemek kasigi tereyagi
Tuz, karabiber..
Bir su brd. kati yogurt
Bir cay brd . mayonez
Bir kahve fincani kadar kucuk dogranmis salatalik tursu
Tarif:
Patatesler haslanir , ayri bir yerde havuclarin kabuklari soyulup rendelenip biraz siviyaginda oldurulur,derin bir kap icinde sicak olan patatesler ezilir icine, baharatlar, havuc, tereyagi ve kasar konularak karistirilir.Sonra yogurda sarimsak ezilip konulur ve mayonez , salatalik tursusu, dereotu, maydanoz ile karistirilir.Islattiginiz borcama once patatesli karisim yayilir ustune yogurtlu karisim yayilir ve buzdolabinda en az iki sat bekletilir.Afiyet olsun..

14 Eylül 2008 Pazar

Dalyan Kofte, Rulo Kofte..



Nefis oluyor mutlaka deneyin..
Not: Ben kiymasini biraz cok koymusum biraz uzun bir koftem oldu ve borcama sigmadi bende yanlardan kisalttim:))
Malzemeler:
500 gr. kiyma
Bir dis sarimsak -ezilmis-
Bir kuru sogan (rendelenmis)
Bir tatli kasigi tatli biber salcasi
Bir su brd. kadar ince kiyilmis maydanoz
Iki uc adet ekmek (ogutulmus)
Bir yemek kasigi siviyagi
Iki yumurta
kimyon, tuz, kirmizi biber, karabiber,
Ic malzemesi:
Havuc, bezelye, patates(birer adet kup kup dogranip tuzlu suda haslayin veya hazir garnitur kullanin)
Bir cay brd. kasar rendesi
Ust sosu:
Iki domates rendesi, bir cay kasigi biber salcasi , tuz, karabiber , bir tatli kasigi siviyag..
Tarif :
Kofte malzemelerini yogurun , tezgah uzerine sera sitrec serin ve ustune kofte hamurunu koyun , duzleyerek bir dikdortgen elde edin , heryerine kasar rendesi serpin ve bas kismina ic malzemeyi koyup uc kisimlarini kapatin ,sitrec yardimi ile rulo yapin ve derin dondurucuda bir saat bekletin .Bir saat sonra kofteyi cikarip naylonu uzerinden alin, yaglanmis borcama kofteyi yerlestirip uzerini aluminyum folyo ile kapatin , yarim saat bu sekilde pisirin sonra uzerini acip uzerine ust sosunu yayin ve tekrar uzeri acik bir sekilde firina verin , ustu kizarincaya kadar pissin.Firindan cikarip iki parmak kalinliginda keserek servis yapin..Afiyet olsun..

Sosisli Milfoyler :))




Hem sofralariniza hos bir goruntu , hemde cok lezzetli bu milfoyleri misafirlerimiz cok begendiler ozellikle cocuklar..
Malzameler:
Iki adet milfoy hamuru
Dort adet sosis
Cop sisler 10-15 adet
Yumurta sarisi
Tarif:
Milfoylerin bas kismina yanyana iki sosis koyulur ve milfoyler rulo yapilir sonra bir veya iki parmak kalinliginda kesilir.Sislere takip yaglanmis tepsiye dizilir .Uzerlerine yumurta sarisi surulup ustu kizarincaya kadar pisirilir.Afiyet olsun..

13 Eylül 2008 Cumartesi

Gevrek Pogaca


Gevrek pogaca sevenlere ..
Malzemeler:
Bir pk. margarin veya tereyagi oda isisinda
Bir cay brd. siviyag
Iki yemek kasigi sirke
Bir cay brd. ilik su
Bir yumurta aki(sarisi ustune)
Kabartma tozu
Bir tatli kasigi tuz
Aldigi kadar un
Icine arzu ettiginiz malzeme
Ustune susam corekotu
Tarif :
Hamur malzemeleri ile yumusak bir hamur elde ediniz ,hamuru 10 dk. dinlendirin ve direk sekildeki gibi ic koyup kapatabilirsiniz yaglanmis tepsiye dizip sicak firinda 25-30 dk. pisirin. Cikardiktan sonra ustune bir bez ortun. Afiyet olsun...


Patatesli Cerkez Mantisi...




Bu sekliylede yaptigim patatesli manti tarifini yoresel yemekler bolumunde bulabilirsiniz..

10 Eylül 2008 Çarşamba

Cilek Aromali Kurabiye

Bu enfes kurabiyenin cilek aromali tadina bayilacaksiniz...Canim arkadasim kadriye icin yaptim..

Malzemeler:
Bir pk. tereyagi veya margarin
Bir kahve fincani(turk)siviyagi
Bir su brd. pudra sekeri
Bir kahve fincani nisasta
Vanilya
Iki yemek kasigi cilek aromali puding
Tarif:
Tereyagi, siviyagi , pudra sekeri vede nisasta basta olmak uzre malzemeleri derin bir yogurma kabi icine alip un , vanilya , cilekli puding toz hali ile iki kasik ekleyip yoguruyoruz .Yaglanmis veya unlanmis teppsiye kucuk yuvarlaklar halinde dizip , uzerine catalla sekil veriyoruz .Sicak firinda 15-20 dk. pisirip , firindan cikarip sogumaya birakiyoruz .Afiyet olsun...

9 Eylül 2008 Salı

Cay Saati..


Cayin yanina misafirlerime avci boregi yapmistim , birkisminida firinladim , kizartilmis hali cok lezzetli tabiki ..(tarife hamurisleri bolumunden ulasabilirsiniz)

7 Eylül 2008 Pazar

Kagit Kebabi



Malzemeler:
6 Kisilik
250 gr. kusbasi
Bir adet sivri biber
Uc orta boy patates (soyulup temizlenip kup kup dogranmis)
Iki havuc(kabuklari soyulup kup kup dogranicak)
Bir dis sarimsak
Bir sogan (yemeklik dogranmis)
karabiber, tuz, kekik, kimyon..
4 yemek kasigi siviyagi
Bir tatli kasigi biber salcasi
Yagli kagit
Tarif:
Etleri tenceremizde suyunu birakip tekrar suyunu cekene kadar kisik ateste pisiriyoruz, sonra sogan ve sarimsak , sivri biber ekleyip yagi ilave ediyoruz kavurmaya basliyoruz , baharatlar vede domates salca karisimini ekleyip karistirmaya devam ediyoruz , son olarak patates ve havucu ekleyip karistirdiktan sonra kapagini kapatip 10 dk. kisik ateste dinlene dinlene pisiriyoruz.Yagli kagidi tezgaha iki kat yapip seriyoruz ve iki kasik ic malzemeyi ortasina koyup sekildeki gibi kapatiyoruz.Sicak firina tepsiye koydugumuz kagit kebablarini suruyoruz ve 30 dk pisiriyoruz.(garniturlu ,sebzeli veya sade kuzu etli sekli ilede deneyebilirsiniz)Afiyet olsun..

2 Eylül 2008 Salı

Sekerpare



Yine garantili bir tarif ...
Malzemeler:
1 pk. margarin veya tereyagi(oda isisinda)
2 yumurta (bir tanesinin sarisi ustu icin ayrilacak)
Yarim su brd. pudra sekeri
Yarim su brd. irmik
1 kabartma tozu
1 vanilin
Aldigi kadar un..
Ustu icin cekilmis antep fistigi
Serbeti:
4 su brd. su
4 su brd seker
yarim limonun suyu
Tarif :
Kivamli bir hamur elde edilir vede resimdeki gibi veya istege gore sekillendirilir.Tepsiye dizdigimiz sekerparelerin uzerlerine yumurta sarisi surulur vede ustune yavasca catal ile cizik atilir.Firindan cikardiktan sonra 5-10 dk. dinlendirilip sicaga yakin ilik serbeti ustune dokulur.Ben bir saat kadar sekerpareleri ters cevirip o sekildede beklettim .Afiyet olsun...


Pizza





Uc farkli alternatifte pizza soleni..
Malzemeler:
1 su brd. ilik sut
Bir su brd. ilik su
Yarim cay brd. siviyag
Bir yemek kasigi kuru maya
Bir tatli kasigi seker
Bir tatli kasigi tuz
Yaklasik 3-3.5 su brd un
Bir cay kasigi silme olucak mahlep
Yumusak ele yapismayan bir hamur olucak
Ust Malzemesi :
Bir kase ince dogranmis sucuk
Bir kase mantar
Bir kase pizzalik ici bos siyah zeytin
Ketcap , domates puresi
Baharat istege gore
Iki kase kasar rendesi
Kekik
Tarif:
Yumusak kivamli ele yapismayan bir hamur elde edip, bir saat mayalanmaya birakiyoruz.Sonra yaglanmis tepsiye veya pizza tasi uzerine hafif kepekli un serpiyoruz ve hamurumuzu uzerine elimizle veya merdane ile acip yayiyoruz. Ben kenarlarina kasar koyup kapatiyorum .Ketcap ve domates rendesi ve istege gore karabiber .. konup ust malzemeleri yerlestirilir (sivri biber , salam, misir .. eklenebilecekler arasinda).En uste kasar yayilir ve ustune kekik serpilir.Sonra sicak firina konulur ve ustu kizarana kadar pisirilir .Firindan ciktiktan sonra bi 10 dk . dinlendirilip sonra dilimlenir.Afiyet olsun...

Krep





Benim en pratik sabah kahvaltisi yemegimdir.Ispanakli vede mantarli ic malzemeli cok lezzetli vede doyurucu bir cesit..
Krep Malzemesi:
Bir su brd. sut
Bir su brd. ilik su
Uc yumurta
4 yemek kasigi siviyag
tuz, iki su brd kadar un
Kabartma tozu
Ispanakli Ic:
1 kuru sogan
Yarim kg. ispanak yikanmis ayiklanip dogranmis
salca, baharat , tuz , bir dis sarimsak
Mantarli Ic:
Bir kuru sogan
Bir sivri biber
Bir domates ;kabugu dogranmis
Bir dis sarimsak
tuz, baharat , maydanoz
Tarif:
Krep malzemesi derin bir kap icinde iyice cirpilir vede buzdolabinda bir saat bekletilir kapakli bir kap olursa iyi olur.Sonra kiymali ve mantarli icler hazirlanir ve genis bir tava isitilmaya baslanir , ilk krep icin tava hafif yaglanabilir ama digerlerinde gerek yoktur .Bir kepce yardimi ile tava ortasina krep karisimindan bir kepce dolusu krep konulur ve dikkatlice tavanin heryerine yayilir .Onlu arkali pisirilen krep icine iclerden konulur ve servis edilir.Afiyet olsun...

1 Eylül 2008 Pazartesi

Revani



Ramazanin ilk iftari ve enfes bir tatli , eger revani yapiyor vede birturlu tutturamiyorsaniz iste size garanti bir tarif efendim ...
Malzemeler:
4 yumurta
1 kase irmik
1 kase un
1 kase yogurt
1 kase seker
1 cay brd. siviyagi
1 vanilin, 1 kabartma tozu
Serbeti:
2 su brd. su
2.5 su brd. seker
yarin limonun suyu
(Serbetini islemlere baslamadan once kaynamaya birakiyoruz vede kaynamaya baslayinca limon suyunu ekleyip biraz daha kaynatip ilinmaya birakiyoruz .)
Tarif :
Once yumurta ve sekerler cirpilir sonra sivilarla devam edilir karistirmaya ve en son irmik un , vanilya ve kabartma tozu ile bi bes dk daha cirpiyoruz .Ve tereyaglanmis tepsiye dokuyoruz .Ustu iyice kizarincaya kadar pisiriyoruz .Keki firindan cikardiktan on dakika sonra serbeti sicaga yakin ilik birlestiriyoruz .Afiyet olsun...

Hayirli Ramazanlar..


Bembeyaz yağan bir karin, ne yasanmışsa yaşansın, geçmişin tüm hatalarını örttüğü gibi Ramazan ayinin da bizim tum hatalarimizi örterek hayırlı yeni bir gelecek umud dolu yeni bir başlangıca vesile olmasını dilerim ….