27 Ekim 2007 Cumartesi

Ev Ekmegii..










Simdide sevgili Nur arkadasimizdan hereve her bayanin tarif defterine mutlaka not etmesi gereken biraz detayli ama sonucu harika bir ekmek tarifi geliyor, tarif icin Nur'a cok tesekkur ediyorum ..
Malzemeler:
2 su bardağı un
1,5 tatli kaşığı toz maya
1,5 tatli kaşığı tuz
hepsi yayvan bir kapta güzelce karıştırılır
YAPILIŞI:
1)2 su bardağı ılıktan biraz daha sıcak (yaklaşık 125 F) suyu ekleyip, sulu bir hamur yapıyoruz ve bir elimizle yoğuruyorken bir elimizlede azar azar un ekliyoruz (hamurumuzun kıvamı cok sert olmamalı mümkün olduğunca yumuşak olmalı). Yarım saat yoğurduktan sonra hamurumuzun beze yapışmaması için üzerine azıcık un serpiyoruz ve havluyla kapattıktan sonra sıcak durması için bir beze daha sarıp yarim saat dinlenmeye aliyoruz
2)Elimizi sıcak suya tutup hamurumuzu tekrar 3 dk kadar yoğuruyoruz. Bu işlemi yarım saat araliklarla 2 veya 3 kere tekrarlıyoruz. En son yoğurmadan sonra hamurumuz yarım saat daha dinleniyor.
3)Beze yapıp bu şekilde de yarım saat daha dinlendiriyoruz.
4)Elimizi yumruk yapıp baş parmağımızı bezenin tam ortasına yerleştirip, diğer elimizle bezeyi kaldiriyoruz. İki elimizi yumruk yapıp baş parmağımız hep ortada olmak şartıyla bezeyi bir sağ elimize bir sol elimize ata ata açiyoruz. Bu şekildede üstü örtülü yarım saat daha dinlendiriyoruz..
5)Teflon tavamıza birkaç damla yağ damlatip peçete yardımıyla her yerine sürüyoruz. Bu sekilde 485F'a ayarladığımız firina koyuyoruz ve tava ısınınca hemen alıyoruz. Tekrar bezemizi 4. maddede tarif edildiği şekilde kaldırarak tavaya atiıyoruz. Üzerine biraz su serpip çatalla ortasına bir kaç kere batırdrktan sonar fırına veriyoruz
6)Kızarınca fırından alıyoruz ve üzerine birazdaha su serpip 1 saat dinleniyoruz.Afiyet olsun



Yorumsuz...







20 Ekim 2007 Cumartesi

Cin Salatasi


Bu salataya bayildimmm!Ellerinee saglik Esmacimm...
Malzemeler:
1 cay brd. dogranmis tatli yesil sivri biber
1 cay brd. maydonoz (dogranmis)
1 cay brd. domates kup kup dogranmis
1 cay brd. havuc ister rendeleyin , ister dogranmis
1 limonun suyu
1 su brd rendelenmis kirmizi lahana
bir dis sarimsak(ezilip yogurdu ile karistirilacak)
1 su brd. yogurt
1 yk. mayonez
1 cay brd. misir
1 cay kasigi kirmizi toz biber
2 yk. siviyag
1 cay kasigi tuz
Tarif:
Tum malzemeyi derin bir kaba alip harmanliyoruz sonra sarimsakli yogurt ve mayonezle karistiriyoruz , limon suyu siviyag ve baharatinida atip karistirip servis ediyoruz ..Afiyet olsun...

Esma'dan Seftalili Balli Kek


Malzemeler:
2 yumurta
2 su brd. un
1 cay brd. sut
1 cay brd. siviyag
1 su brd. seker
1 tatli kasigi mahlep
yarim limonun suyu
bir veya iki adet seftali (kabuklari soyulup temizlenip yarim ay seklinde dilimlenicek)
1 kabartma tozu
yarim veya bir cay brd. bal
Tarif:
Yumurta , seker , un , sut , limon suyu, mahlep, siviyag cirpilir , yagli kagit serili bir pisirme kabi icine alt kisma seftaliler dizilir ve ustune kek hamuru dokulur , sicak firina verilir .Sonra firindan cikarip ters cevrilir ve sicakligi cok fazla gitmeden uzerine esit miktarda bal dokulur .Afiyet olsun...

17 Ekim 2007 Çarşamba

Esma' nin Kahvalti Menusu





Bu sabah doktor arkadasimiz (anestezi uzmani ) sevgili Esma bize cok sik bir sofra hazirlamisti , bende sizlerle paylasmak icin hemen resimlerini cektim iste marifetli arkadasimin dokturdukleri..
Boregin resmini cekemedim , oda cok lezzetliydi..


16 Ekim 2007 Salı

Elmali Kurabiye


Elmali kurabiyeye bayilirim , istedigim kivami lezzeti bulana kadar arastirma ve denemelere devam ettim ve sonunda guzel kalici bir tarif elde edebildim .
Malzemeler:
250 gr. tereyagi yumusak olucak
Bir yemek kasigi misir veya bugday nisastasi farketmez
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
8-9 yemek kasigi pudra sekeri veya normal toz sekerde olur..
1 tatlı kaşığı karbonat
aldığı kadar un
3-4 damla limon suyu
Ic malzemesi:
Iki elma rendesi
Bir cay brd. seker
Bir tatli kasigi tarcin
Bir cay brd. rondoda cekilmis ceviz
Tarif :
Hamur malzemesini once limonsuyu ve karbonati birlikte olmak uzre genis bir kaba aliyoruz ve diger malzemeleride ekleyip yumusak bir hamur elde ediyoruz .Sonra tavaya elme rendeleri ve sekeri koyup pisiriyoruz ceviz ve tarcini ekleyip bir iki harmanlayip sogumaya birakiyoruz .Sonra duz bir zeminde merdane yardimi ile uc dort beze yaptigimiz hamuru yuvarlak ince aciyoruz , sonra bicakla ucgen parcalar olusturacak sekilde kesiyoruz genis kismina ic malzemesini koyup yuvarliyoruz yaglanmis tepsiye dizip sicak firina koyuyoruz.Ustune pudra sekeri dokup servis ediyoruz .Afiyet olsun...

Tiramisu


Ben bu tiramisu tatlisini aslinda bayramda yapmistim fakat bir turlu firsat bulup siteye koyamadim simdi hazir ise koyulmusken bayramda hazirladigim birkac tarifi sizlerle paylasayim...
Malzemeler :
Bir adet hazir uclu pandispanya keki
Yarisi sut yarisi sicak su olmak uzre bir brd. su sut karisimi
Bir tatli kasigi neskafe
Bir tatli kasigi esmer seker
Kremasi:
Iki yumurta sarisi
Bir yk. nisasta
Yarim lt. sut
Bir yk. tereyagi
Bir pk. vanilya
Bir labne peyniri
Uc kasik un
Bir iki adet damla sakizi
Bir cay brd. esmer seker
Ustu icin bir miktar kakao
Tarif:
Once bir tencerede sut , un tereyagi vanilya , ve yumurta sarilari iyice cirpilir ve yogunlasincaya kadar karistirilir sonra oda sicakliginda yumusamis labne peyniri ve damla sakizini ekleyip karistirmaya devam ediyoruz ve sogumaya birakiyoruz .Keklerimizi bir su brd sut su seker ve neskafeli karisimla bol miktarda islatiyoruz ve aralarina hazirladigimiz kremayi dokuyoruz en ustede kremayi yayip ustunu kakao ile kapatiyoruz .Yalniz kakaoyu cok asiri dokmeyin hafif olmali cunki acimsi bir tat olusabilir ..Afiyet olsun...

Pirasali Gul boregi

Yine ustamizdan guzel bir borek tarifi.Ellerine saglik Haticecim...
Malzemeler :
Bir pk. ucgen yufka
Bir su brd dogranmis pirasa
Bir adet tatli veya normal kuru sogan
Bir cay brd. maydanoz
Bir miktar sotelemek icin siviyag
Bir miktar tuz , karabiber , kirmizi biber
Istege gore 100 gr. kadar kiyma
Bir dis sarimsak
Sos:
Yufkalarimizin arasina ve ustleri icin ;
Bir su brd. yogurt
Iki yumurta
Bir cay brd siviyag
Tarif:
Tavaya yagimizi koyuyoruz , sonra dogranmis pirasa , maydonoz , sogan , sarimsak ve baharati koyup soteliyoruz (kiyma koyulacaksa once sogan ve kiyma pisirilir sonrasinda diger malzemeler eklenir).Ic malzemesi ilininca sos malzemelerini cirpiyor ve ikiserli ucgen yufkalarin arasina suruyoruz iki yufkayi arasina sos surdukten sonra ustuste koyup sonra ic malzemesini koyuyor istege gore sekil veriyoruz hatice gul sekli vermis yani rulo yapip kendi cevresinde yuvarliyoruz .Yaglanmis tepsiye dizip ustune yine sosdan surup sicak firinda pisiriyoruz ve nar gibi kizarinca firindan cikarip ustune nemli bez ortuyoruz ..Afiyet olsun...

Hatice'nin Peynirli Tava Gozlemesi


Iste enfes hamur isleri ,sevgili hatice' den bizlere nefis ikramlar .Haticecim hamur islerinde ustadir ee hal boyle olunca bizede bu guzel lezzetleri hem ogrenmek hem sizlerle paylasmak dusuyor..Ilk tarifimiz tava gozlemesi..
Malzemeler :
Hatice hamurlarinda genelde seker kullanmaz ..
Iki su brd. un
Tuz , bir tatli kasigi kuru maya
ilik su
Ic malzemesi :
Bir su brd. basma peynir
Bir cay brd. dogranmis maydanoz
Tarif:
Oncelikle kulak memesi kivaminda hamurumuzu yogurup mayalanmaya birakiyoruz , unlanmis duz bir zeminde kucuk bezelere ayrilmis hamurlari oklava veya merdane yardimi ile duz servis tabagi buyuklugunde aciyoruz ve iclerini koyup yarim ay seklinde kapatiyoruz yagsiz tavada iki tarafinida kisik ateste pisirip tavadan alir almaz tereyagi veya herhangi bir yagi uzerine suruyoruz .Tum islem bitene kadar sicakligini muhafazasi icin ustunu aliminyum folyo veya baska bir sekilde kapatmanizi tavsiye ediyorum.Afiyet olsun...


11 Ekim 2007 Perşembe

Iyi Bayramlar!

Bayramlar o kadar büyülüdür ki, gelişi bütün bir yıl beklenir ve gidişindeki keder de ancak böyle bir ikinci geliş ümidiyle hafifler; tasa iken sevinç olur, hüzün iken beklenen bir neşeye dönüşür. Ramazan Bayramınızın da böyle bir neşeyle gelmesi ve tüm ailenizi sevince boğup evinize bereket getirmesi dileği ile . İyi bayramlar!
(resim internetten alinmistir)

9 Ekim 2007 Salı

Kesmeli Asi Corbasi

Malzemeler:
Bir su brd. eriste
Bir su brd. yesil mercimek
uc dis sarimsak
Iki su brd. yogurt
tuz,
Ustu icin biraz yag ve nane , kirmizi toz biber yakiyoruz.
Tarif:
ayri ayri mercimek ve eristeyi pisirip sulariyla birlikte birlestiriyoruz.Sonra bir iki tasim bu sekilde kaynatip ustune servis ederken sarimsakli yogurt ve yagda nane kirmizi toz biber yakip ustune dokuyoruz .Afiyet olsun...

5 Ekim 2007 Cuma

Hasam Pasa Kofte

Iste yaseminden bir guzel tarif daha , laf aramizda bu gidisle ben siteyi yasemine devredecegim galiba , saka biryana ellerine saglik diyor hemen tarife geciyorum...
Malzemeler :
Koftesi:
Yarim kilo kiyma
Bir yumurta
Bir su brd. ufalanmis veya rendelenmis bayat ekmek
Istege gore baharat
Bir orta boy sagan rendesi( rendelenip suyu sikilacak
Puresi:
iki patates kabugu soyulmus , kup kup dogranmis ve tuzlu suda haslanmis
Bir cay brd. sut
Iki kasik tereyagi
Bir miktar kasar rende veya ince ince dogranmis..
Tarif:
Once kofte harci yogurulur , sonra cevizden buyuk parcalar alip canak sekli verip borcama dizelim , sonra bir 15 dk . pisirelim.Sonra puremizi hazirlamak icin once tencerede tereyagini eritip patatesleri ezerek atalim, sonra sutunu dokup sutu cekene kadar karistiralim .Pureyi koftelerin icine yerlestirip kasar peynirlerinide dizelim ve bir bardak kadar salcali tuzlu su hazirlayip ustune dokelim ve yine firinlayalim .Afiyet olsun...


4 Ekim 2007 Perşembe

Gul Tatlisi


Iste kiyir kiyir bir gul tatlisi tarifi...
Malzemeler:
Bir su brd irmik
Bir yumurta
Bir pk vanilya
Yarim pk kabartma tozu
Bir pk (250 gr.) margarin- tereyagi
Bir su brd. siviyag
Bir cay brd yogurt
Bir yemek kasigi sirke
Bir su brd. ceviz
Serbeti:
Iki su brd su
Iki su brd seker
Bir cay kasigi limon kaynamaya basliyinca
Bir adet karanfilkaynama esnasinda icinde bulusun...
Tarif :
Malzemeleri kulak memesi kivaminda bir hamur elde edinceye kadar yogurup 5-10 dk dinlendiriniz.Diger tarafta serbeti hazirlayip sogumaya birakiniz.Serbeti soguga yakin ilik , tatlisi ilik iken dokulecek serbet..Hamuru iki bezeye ayirin ve ilk bezeyi duz bir zemin uzerinde yuvarlak ince acin ve cay brd. yardimi ile hamura ters sekilde bastirarak yuvarlakar yapiyoruz ve bicakla arti seklinde kesiyoruz ortasina ceviz koyup sirasiyla her parcayi cevize sariyoruz ve gul sekli olusmus oluyor :).Sicak firinda biraz kizarana kadar yani rengi degisene kadar pisiriyoruz .Afiyet olsun ...

Kirmizi Mercimek Corbasi

Malzemeler :
Bir su brd. mercimek auiklanip yikanip suzulmus
Bir cay brd sehriye
Yarim cay brd. pirinc
Bir tatli kasigi domates salcasi
Bir cay kasigi biber salcasi
Iki su brd. et suyu
Bir patates rendesi
Bir kuru sogan yemeklik dogranmis
Tuz , karabiber, nane
Bir dis sarimsak
Tarif:
Tum malzeme tencereye konulur ve etsu ile uc su brd . su daha ilave edilip pismeye birakilir ve iyice pistikten sonra rondoda ogutulur ve servis edilir ...(mercimek suyu cok ceker o yuzden kati oldugunu dusundugunuz takdirde bir su brd dan az / cok eklenebilinir)Afiyet olsun...

2 Ekim 2007 Salı

Hamur Kizartmasi


Yapmamiz gereken derin plastik bir kap icerisine bir su brd ilik su ve bir yemek kasigi maya bir cay kasigi seker koyup iyice mayanin erimesini sagliyoruz.Sonra unu ve bir tatli kasigi tuzu eleyerek koyup yumusacik bir hamur elde ediyoruz.Hamuru unlanmis tezgahta cok inceltmeden acip istege gore sekillendirip kesiyoruz.Kizgin ateste kizartiyoruz..

Sutlu Irmik Helvasi


Bugun annecigimin senesi , karinca kararinca elimden geleni yapmaya calisacagim ins. , iftar sonrasi saolsun arkadaslarda caya geliceklerdi ve bende irmik helvasi ve hamur kizartmasi yapmaya calistim , ozellikle irmik helvasini arkadaslar cok begendiler ...
Malzemeler:
Iki su brd. irmik
250 gr. tereyagi
bir su brd. sut
iki su brd su
Iki su brd. seker
Yarim cay brd . seker sonradan katilacak
yarim cay brd. iri dovulmus ceviz
Tarif:
Tencerede yagi eritip icine irmigi koyuyoruz ve kavurma islemine basliyoruz dinlenme asamalarinda altini kismak kosulu ile 20 dk. lik bir kavurma islemi gerceklestiriyoruz. Cevizleride katip kavurmaya bu sekli ile devam ediyoruz .Oncesinde bir tencereye su ve sekeri koyup kaynatiyoruz ve altini kapatip bir brd sutu icine katiyoruz .Sonra kavurma islemi sonlanmis irmige ekliyoruz , bu esnada dikkatli oluyoruz ikiside sicak oldugu icin sicrayabilir ..Sonra serbet dokuldukten sonra yarim cay brd seker de eklenir ve bir miktar daha karistirdiktan sonra alti kapatilip dinlenmeye birakilir.10 15. dk . kapagi kapali dinlenir ve sonra dilediginiz sekilde servis edilir .Afiyet olsun...

1 Ekim 2007 Pazartesi

Sutlac

Malzemeler:
Bir litre sut
Bir litre su
1 1/2 cay brd. pirinc
Iki yk. pirinc unu
Bir miktar tarcin ustu icin
2 1/2 su brd seker
Tarif:
Oncelikle bir litre suda pirinci pisiriyoruz pirincler yumusayinca icine soguk su ilave ediyoruz , sonra pirinc ununu bir miktar soguk su ve tenceredeki suttende alarak karistiriyoruz sonra tencereye ilave ediyoruz sekeride katip yogunlasincaya kadar karistiriyoruz. Kaselere alip sogumaya birakiyoruz .Afiyet olsun...


Kiymali Soslu Cubuk Makarna

Malzemeler:
Bir pk. haslanmis cubuk makarna
Sos :
100 gr. kiyma
Bir rendelenmis havuc
Bir su bardagi dogranmis haslanmis mantar
Bir cay brd . yemeklik dogranmis kuru sogan
Bir cay brd . dogranmis sivri biber
Bir cay brd maydonoz
Bir cay brd kup kup dogranmis kabuksuz domates
Tuz , kimyon , karabiber ve kirmizi biber
Tarif:
Haslanmis makarnayi suzdukten sonra ayni tencerede siviyagi ve tuz ile harmanliyoruz . Sonra bir tava veya tencerede sirasiyla bir miktar siviyaginda kuru sogan kavrulur sonra kiyma biber , domates mantar , havuc ve baharatlarla bir guzel kavrulur ve alti kisilarak pismeye devam ettirilir..Makarna uzerine sos dokulur ve dilediginiz sekli ile servis edilir.Afiyet olsun...