24 Eylül 2007 Pazartesi

Sipsi Baste***


Bir cerkez gelini olarak sizlerle cerkez yemeklerinide paylasmak istedigimi daha once soylemistim , esimin bayila bayila yedigi ve eminim tum cerkezlerin cok sevdigi denedigim zaman benimde cok begendigim bir tarif oldu . Orjinal hali misir unu ile yapilmis olanidir , bulgur ile yapilani ise baste olarak bilinir ben bugun cok sik yaptigim bu tarifi veriyorum..
Malzemeler:
Baste 'si icin
2 su brd. pilavlik bulgur
2-3 su brd. hazirlamis oldugumuz haslanmis tavuk suyundan
bir cay kasigi kirmizi aci olmayan toz biber
bir miktar daha tuz..
Haslanmis tavuk but 6 adet ( suyuna bir soyulmus sogani tum atiyoruz biraz tuz ile tavuklari
haslanirhaslanma sonrasi sogan icinden alinir )
Tavuklar icin bir tavada hafif yagda biraz siviyagi biraz tereyagi iki dis sarimsak ezilip yaga konucak ve tuz , karabiber , kekik , kori, ve kirmizi toz biber koyup tavuklari tavaya yerlestirip (haslandiktan sonra ) kisik ateste bir guzel sosu cekmesini sagliyoruz.(iki tarafli)
Sipsi:
3 yk. tereyagi
uc yk. un
ilinmis tavuk suyundan 4-5 su brd.
bir miktar tuz
iki dis ezilmis sarimsak
sos:
Bir tatli kasigi kirmizi toz biber
uc yk. siviyag
Tarif:
Tavuklarimizi icine bir tum sogani attigimiz suda birazda tuz koyarak hasliyoruz ve iyice pistikten sonra tavuklari icinden cikarip ustte anlattigimiz gibi tavada bir guzel kizartmaya birakiyoruz.Sonra ayri bir tencerede tereyagi eritilip un kavrulur ve ilik olan ve icinden sogani cikardigimiz:) tavuk suyunu tencereye tel cirpici ile cirparak dokuyoruz ve koyulasana kadar karistiriyoruz tuzunu ve ezilmis sarimsaklarida katip tekrar bir tasim kaynatiyoruz altini kapatiyoruz .Bastesi icin ben sogan kullanmadan yaptigim seklini daha cok begendigim icin sizede bu sekliyle denemenizi tavsiye ederim hem daha pratik oluyor .Oncelikle tereyagini eritip icine bir tatli kasigi kirmizi aci olamyan toz biber eklenip bulgur konulur sonra bulguru bir miktar kavurduktan sonra ustune tavuk suyu konulur bir miktar daha tuz eklenir ve kaynamaya basliyinca tencerenin kapagi kapatilip atesin alti kisilir .Simdi uc asamada tamamlandigina gore sira olayin en klasik bolumune geldi.Yuvarlak bir tepsiye once basteyi bastiriyoruz ve ortasini yine yuvarlak aciyoruz sonra kenarlara butlari yerlestirip ortaya sipsi koyuyoruz ve sosunu dokup servise sunuyoruz.Afiyet olsun...




Hiç yorum yok: